Kokeelliset materiaalit

Tekstiilimateriaaleilla on merkityksellinen rooli ihmisten elämässä: kehoon läheisesti liittyvinä materiaaleina ne muun muassa suojaavat meitä ja viestivät arvojamme, ja myös parantavat elinympäristöämme. Uusien teknologioiden avulla tekstiilien toiminnallisuutta voidaan laajentaa, mutta myös luoda uutta materiaalilähtöistä ilmaisuvoimaa. Tekstiilimateriaalit voivat kantaa tunneperäisiä merkityssisältöjä eletyn elämän myötä, ja uusien kehittyneiden materiaalien ja tekniikoiden myötä nuo merkityssisällöt avartuvat entisestään.
Kangasnäytteitä petrimaljoissa vetokaapissa.


Ensimmäinen testi useamman eri kasvatusalustakankaan yhdistelmästä.


Ever After
Ever After on osa kolmen naishahmon muotokuvan sarjaa, tämä työ kuvaa avioituneen naisen elämää ja kohtaloa. Työssä hiiren lihassoluja on kasvatettu vanhasta hääpuvusta leikatuille kangasnäytteille. Solujen peittämistä kangasnäytteistä ommeltiin pieni mekko, joka jatkuvalla huolenpidolla säilyi elinvoimaisena, mutta lopulta kontaminoitui tuhoten elävän kudoksen.
Video ompeluprosessista katsottavissa täällä.
Biotaide

Biotaideprojektissa Patchwork pohdin tekstiilien roolia toisena ihonamme. Taideprojektin inspiraatioksi kartoitin haavanompelun ja ompelutekniikan yhteistä historiaa.
Projekti on toteutettu kasvattamalla petrimaljassa hiiren lihassoluja (C2C12) silkkikankaalle steriilissä ympäristössä, ja leikkaamalla ja ompelemalla solukon peittämiä kangasnäytteitä petrimaljassa. Näin luotiin konseptuaalinen kangas, joka voi parantaa itsensä kuin umpeutuva haava.


Kontaminoituneita näytteitä.

Mikroskooppikuvia kankaista ennen ja jälkeen leikkaamisen ja ompelun.
Termokromaattiset pigmentit

Lämpötilan muutokseen värinmuutoksella reagoivat termokromaattiset pigmentit tuovat uusia merkityksiä ihmisen ja tekstiilin väliseen vuorovaikutukseen. Välittömästi kosketukseen reagoivat kankaat kommunikoivat, ja heijastavat oman kehomme kosketuksen inhimillistä lämpöä.


Termokromaattisella pigmentillä maalatuilla langoilla kudottuja silkkikangaskokeiluja 2011Halinalle
Käsin kudottu termokromaattinen silkkikangas
2012Kehon muisti
Käsin kudottu termokromaattinen puuvillakangas
2012


2019 Emmi Pouta